Fersk basta er best, og det er ikkje så vanskeleg å få til uten pastamaskin!
Pastadeig
- 200 g tipo 00 mel (kan erstattast med kveitemjøl)
- 200 g semolinamjøl
- 4 egg
- 1 ts salt
For tips og framgangsmåte sjå denne opskrifta på pasta carbonara.
- Bland begge mjøltypane i ein bakebolle
- Hell mjølet ut på disken i ein haug og lag ei grop i midten
- Ha egga oppi gropa og pisk dei saman med salt ved bruk av ein gaffel
- Ta litt og litt mjøl inn i egg-gropa til den begynner å tjukne
- Kna gradvis meir av mjølet inn i blandinga til du har ei fast og smidig deig (ca 5 min)
- Legg deiga i plast og la den ligge i 30 min
- Når deiga er klar del den i to og kjevle ut ein og ein del på eit underlag med mjøl
- Kjevle så tynt at du kan sjå gjennom deiga når du held den opp
- Dryss mel over deiga og brett den som på bilde under
- Skjær tynne strimlar
- Pastaen kokast i ein stor kjele med 1 ts salt, den er ferdig etter 2-3 min
- Sil av i eit dørslag og tilsett gjerne litt smør
- Oppskrifta gir 3-4 porsjonar
Saus (4 porsjonar):
- 600 g høgrygg
- 2 boksar hermetiske tomatar
- 2 gule lauk
- 2 fedd kvitlauk
- 0,5-1 raud chili
- 1 stor gulrot
- 1 ss tomatpure
- 1 dl raudvin
- 1 terning kjøttbuljong
- 0,5-1 tomatboks fylt med vatn
- Salt og pepar
- Olje til steiking
- Kutt lauk, kvitlauk, gulrot og chili i terninga
- Kutt opp kjøtet i små bitar og fjern eventuelle scener
- Brun kjøtet raskt i ei stor gryte, krydre med salt og pepar (gjerne i to omgangar)
- Ha i grønsakene og steik til desse er blanke
- Tilsett tomatpure, og la det surre eit par min
- Tilsett tomater, vin, vatn og buljongterningen og kok opp
- La det småkoke i minst 1,5 timar
- Smak til med salt og pepar
- Server saman med pastaen toppa med ein god parmesan og frisk basilikum